בכל פעם כשאנחנו פותחות דף חדש אנחנו מקוות שהפעם משהו ישתנה בחיים שלנו או יותר מזה- שאנחנו נשתנה. אנחנו כל כך רוצות להשתנות בחלקים מסוימים בנו למשל להפסיק לכעוס, להפסיק לאכול דברים שמזיקים לנו, להפסיק לראות סדרות עד השעות הקטנות של הלילה, להיות טובות יותר, לתת יותר צדקה, לעזור לאחרים, לעשות כושר…כל אחת עם הרצונות והשאיפות שלה.
ועובר הזמן, אבל בכל פעם שנפתח דף חדש זה מחזיק כמה ימים ואחר כך נשכח מהלב ואנחנו חוזרות להרגלים הישנים. למשל אולי אחרי שיעור על חינוך ילדים את חוזרת באורות הביתה, שמחה וטובה לילדים שלך, ויום אחרי זה את כבר שוב כועסת עליהם- אז רגע…מה קורה כאן? למה הריגוש מהשיעור לא הצליח לחדור פנימה ולהחזיק מעמד יותר מכמה שעות?
לפעמים אנחנו מגיעות למסקנה שפשוט אי אפשר להשתנות "אני כזאת" "נולדתי ככה" "זה הניסיון שלי בחיים" "זה לוקח המון שנים" ועוד אימרות שכאלה.
אבל זה לא נכון שאי אפשר להשתנות, וזה לא חייב לקחת כמה עשורים. הבעיה היא שכדי להשתנות צריך לעשות כמה דברים שלא מלמדים אותנו בצורה ברורה. כשזה נוגע לעבודת המידות יש בכלל בילבול גדול בתחום ומסרים סותרים.
מי כאן הלל? או – למה את לא מפסיקה לכעוס?
כשרוצים לתת דוגמא על איך לעבוד על מידות ובמיוחד על מידת הכעס, מספרים על הלל הזקן נשיא ישראל שלא כעס אף פעם. המדרש המקסים מראה שהלל הזקן לא כעס גם כשממש ממש התעקשו להכעיס אותו. אני כל כך אוהבת את הלל הזקן, ויש לי קטע כזה שאם אני קוראת מדרש ובוכה ממנו זה נותן לי השראה לשמות של הילדים שלי אז לבן שלי קוראים הלל. נחזור לענייננו- העניין הוא שהלל הזקן חי לפני כ2000 שנה, וכנראה שהוא למד או ידע דברים מסויימים שהם לא בהירים לנו כי אנחנו חיים בדור שונה לגמרי, ואולי שמתן לב לבעיה נוספת? מלמדים אותנו שזה לא טוב לכעוס, ושהלל היה צדיק ולא כעס אבל את הדרך להגיע לשם לא מלמדים אותנו. בואי נשים את זה על השולחן- אם יש אנשים שלומדים תורה כל כך הרבה שנים ולעת זיקנתם הם צדיקים כל כך שהם בכלל לא כועסים, אנחנו רוצים ללמוד איך לעשות את זה. אבל… במהלך חיי נפגשתי ושמעתי על לומדי תורה (חלקם גם מבוגרים מאוד) שדווקא כעסו או חמור מכך. אז…מה קורה כאן? האם לימוד תורה מבטיח לנו מידות טהורות, או שאולי יש עוד משהו שצריך לעשות במקביל כדי לתקן את המידות שלנו? אז האמת היא שהלל הזקן הוא לא רק דמות מופת והשראה לתיקון מידת הכעס ומידות אחרות בכלל, הלל הזקן גם גילה לנו מה לעשות כדי להגיע לתיקון אמיתי, אבל במקום אחר- במדרש אחר שעוד מעט נגיע אליו.
דרך ארץ קדמה לתורה
בעלי בתחילת הנישואין שלנו אמר לי משהו ממש חשוב- מה זה דרך ארץ קדמה לתורה? כשאנחנו מנסים ללמוד תורה על בסיס לא מתוקן של דרך ארץ- זה מוביל לכישלון. אבל מה זה דרך ארץ? הכוונה היא איך אנחנו מתנהלים בחיים הארציים שלנו, בין אדם לחברו, בינינו לבין עצמנו, איך אנחנו חושבים, מה אנחנו עושים עם הרגשות שלנו וכן הלאה. בעצם, אם אין לנו "אינטילגנציה רגשית" כלפי עצמנו וכלפי הסביבה שלנו, לא נוכל להתקדם בשום דבר ובמיוחד לא בתיקון המידות שלנו. ולכן גם אם הלכנו לאלף שיעורי תורה על זוגיות ושלום בית- אם לא קיבלנו כלים פרקטיים לעבודה עם הרגשות שלנו, לעולם לא נוכל ליישם את כל הטוב הזה שאנחנו לומדות עליו. והדבר נכון לגבי כל מידה שנרצה לתקן אותה. למשל אם נרצה להתגבר על אכילה לא בריאה- האם יעזור לשמוע תוכן כמו כמה חשוב לאכול בריא, או עצות לאכילה בריאה? כולנו יודעות שלא- אנחנו יכולות להתלהב מהתוכן הזה בערך שבועיים ולהתמיד אבל לאחר מכן לחזור להרגלים הישנים שלנו. למה? כי למדנו תוכן אבל לא קיבלנו כלים נכונים להתמודד עם הרגשות שמביאים אותנו לאכילה כזאת ולא למדנו איך "להתגבר" כשממש בא לנו פיצה מבעבעת שנמצאת לנו מול העיניים ומדיפה ניחוחות נפלאים והגבינה הנימוחה קורצת אלינו ואני אפסיק כי זה עושה לי תיאבון.
אם אני כאן הכל כאן
הלל הזקן גילה לנו את המפתח במדרש אחר:
"אמרו עליו על הלל הזקן, כשהיה שמח בשמחת בית השואבה אמר כך: אם אני כאן הכל כאן, ואם איני כאן מי כאן" (מסכת סוכה) הלל הזקן מספר לנו את הבסיס, המפתח לשמחה אמיתית בחיים, והמפתח לעבודה נכונה על המידות היא- להיות כאן!
אם אני כאן באמת, אם אני חיה את הרגע, חווה את החיים בשלמותם אז הכל כאן, הכל במקומו. ואם אני לא חיה את הרגע, לא חיה את הכאן ועכשיו, לא חיה את החיים בשלמותם אז אין כאן אף אחד, החיים שלי עוברים לידי ובוודאי לא אצליח להיות צדיקה כמו הלל הזקן וגם לא מאושרת… הלל הזקן ידע את מה הדור שלנו מתחיל עכשיו להבין- הנוכחות היא הבסיס ההכרחי לעבודת המידות, לשמחה פנימית ולחיים של משמעות. הנוכחות, היכולת לשהות במצב (בין אם הוא נעים ובין אם לא), להפסיק לברוח מעצמי ומהרגשות שלי ואת זה עושים על ידי נוכחות אמיתית. נוכחות אמיתית מתחילה בנוכחות גופנית ואם תרצי להעמיק באיך ליישם את הכלי הזה שנקרא נוכחות גופנית- אני מסבירה את זה לעומק במאמר הזה
שנזכה תמיד להיות כאן!
מאת: יעל בן אליהו