איך מתמודדים עם מחשבות טורדניות?
אם את חווה מחשבות טורדניות, אין צורך להסביר לך כמה זה קשה ומשבש את החיים, מחשבות טורדניות יכולות לגרום ממש לפחד אמיתי, או לרגשות קשים אחרים שעולים בעקבות המחשבה. מה שמשותף להרבה נשים שחוות מחשבות טורדניות זה שהן לא בטוחות אם הן בקו השפיות. אבל למרבה המזל, מחשבות טורדניות הן לא מחלת נפש אלא קושי שכשתלמדי איך לעבוד איתו את תראי כמה החיים שלך חוזרים לאיזון שלהם בקלות רבה. וזה בדיוק מה שאת הולכת ללמוד עכשיו!
לפעמים המחשבות הן סביב נושא אחד שחוזר על עצמו שוב ושוב. למשל דאגה- "מה יקרה אם X ימות פתאום?" ואז הגוף מתמלא בעצב אמיתי, כאילו X כבר מת, אבל בעצם הוא חי בריא ונושם ממש לידי.
לפעמים המחשבה היא סביב דברים שאני עלולה לעשות לאחרים למשל- אני מחזיקה סכין ביד וחוששת שמא אני אפגע במישהו מבני המשפחה שלי- בעלי, ילדיי, הוריי. המחשבה הזאת גורמת לי לעיתים ממש לפחד להחזיק סכין כי מי יודע- אולי המחשבה הטורדנית הזאת תהפוך לפעולה אמיתית? ולפעמים המחשבה חוזרת שוב ושוב, כשאני קמה בבוקר ומסתכלת על בעלי אני מדמיינת איך אני לוקחת את הסכין ופוגעת בו. לא משנה כמה אנסה להפסיק לחשוב- המחשבה רק מתגברת. אני מתחילה לחשוב שהשתגעתי.
לפעמים המחשבה הטורדנית היא סביב פחדים אחרים- למשל- מה יקרה אם לא יישאר לי כסף? אם לא אוכל לעבוד יותר? אם אמצא את עצמי בלי אוכל, פרנסה? והמחשבות סביב כסף לא עוזבות, כל פעם חוזרות ומשנות את הצורה. המחשבה הזאת יכולה להגיע גם כשלמעשה יש לי הון בחשבון הבנק ונכסים רבים ומצב סוציואקונומי גבוה, וגם אם המצב הכלכלי שלי באמת לא משהו. המציאות אינה משנה למחשבה הטורדנית כי כשמה כן היא- טורדנית, אין בה אמת ואין בה ממש.
מחשבה טורדנית יכולה לבוא גם בנושאים אינטימים- והדבר הזה מצוי מאוד גם באוכלוסיות שמרניות יותר. מכיוון שיש טאבו בדיבור בנושא- דווקא אז רבים חווים מחשבות טורדניות בנושא, דמיונות שונים שמטרידים מאוד והגוף לפעמים משתף פעולה עם המחשבה מרוב סטרס שהגוף מצוי בו. המחשבות יכולות להיות על מצבים אסורים, הטרדות ופגיעות ודברים שלעולם לא נרצה לעשות או להיות קשורים להם- אך המחשבות מתגלגלות ומפחידות אותנו.
המחשבות הטורדניות הן מאוד יצירתיות וברגע שנמצא פתרון למחשבה בנושא אחד, המוח שלנו ילמד לייצר מחשבה בנושא אחר שבכלל לא חשבנו עליו- והמחשבה הזאת תתחיל להטריד אותנו מעכשיו, עד לנושא הבא.
מה הבעיה האמיתית במחשבה טורדנית?
הרי כולנו יודעים שלמחשבה שאנחנו לא רוצים לחשוב אין משקל, היא לא רלוונטית ולא משפיעה על היום יום שלנו, ולרוב אנחנו גם מבינים בשכל שלעולם לא נפגע במישהו בגלל מחשבה טורדנית, אז למה המחשבות הטורדניות הן מטרד כל כך גדול לרבים מהאוכלוסיה?
התשובה לכך פשוטה- כי המחשבה הקשה מפעילה בנו רגש קשה ולא נעים, והרגש הקשה והלא נעים הזה גורם לנו לרוב לתחושות קשות בגוף למשל- הזעה, תחושת חום, סחרחורת, צמרמורות או תחושות חזקות אחרות.
כשהרגש והגוף מתחילים להגיב למחשבה, אנחנו מתחילים לסבול מבחינה רגשית, כי הגוף שלנו מגיב למחשבה כאילו היא אמת, או כאילו היא רצון שלנו. זאת אומרת- אם אני חושבת מחשבה טורדנית על לפגוע במישהו, הגוף מגיב בבהלה או פחד, או בחרדה ואז אולי אפילו יתחיל התקף חרדה או מועקה שתלווה אותנו או מצב רוח מדוכדך.
הפתרון למחשבות טורדניות
למזלנו הפתרון במחשבות טורדניות הוא מאוד פשוט והוא מתחלק ל2:
לגרום למוח שלנו לייצר פחות מחשבות טורדניות.
לדעת מה לעשות כאשר מגיעה מחשבה טורדנית ולשחרר את המתח או המועקה שהיא ייצרה אצלנו בגוף
ואיך אנחנו עושים את זה בפועל?
איך גורמים למוח שלנו לייצר פחות או בכלל לא מחשבות טורדניות?
מה שעוזר לכך מאוד- איזון מערכת העצבים והמוח- למשל שינה טובה ואיכותית, תזונה טובה ומתאימה לגוף שלנו, הימנעות ממוצרים מזיקים למוח כמו למשל חומרי טעם וריח, ממתיקים מלאכותיים ומזון שאינו בריא. ללמוד איך להפחית סטרס ולאזן את המערכת העצבית באופן יומיומי, חשיפה סדירה וטובה לשמש, פעילות גופנית. מה המשותף לכל הדברים האלו? עבודה עם הגוף שלנו. עבודה נכונה עם הגוף שלנו תגרום באופן ישיר לאיזון מערכת העצבים שלנו, וכשמערכת העצבים שלנו תתאזן מה שיקרה באופן מיידי הוא שיהיו לנו מחשבות חיוביות יותר ופחות ופחות טורדניות.
הדבר הנוסף שחשוב ללמוד הוא לדעת מה לעשות כשמגיעה מחשבה טורדנית.
הטעות הגדולה של רוב האנשים שסובלים ממחשבה טורדנית היא שהם מנסים להתמקד במחשבה עצמה, האם המחשבה הגיונית או לא? האם אני עלול לעשות את מה שאני חושבת עליו? האם אני עומדת להשתגע? ועוד ניתוחים ומחשבות בעקבות המחשבות שלנו. למשל אם עולה לנו מחשבה טורדנית על כסף- ונשב עם השכל שלנו לסדר באקסל את כל ההכנסות וההוצאות- אני כבר אומרת מראש, לא משנה שגם אם תמצאו שנשאר לכם מאה אלף ₪ פנויים בסוף כל חודש- זה לא מה שיעביר את המחשבה הטורדנית והחרדה שתמיד תדע להתיישב על נושא אחר (או על אותו נושא רק בצורה יצירתית אחרת). אז מה אנחנו צריכים לעשות כשמגיעה מחשבה טורדנית?
קודם כל להתעלם מתוכן המחשבה, המחשבה יכולה להיות על נושא אחד או נושאים מתחלפים והם לא רלוונטים בכלל!
במה כן צריך להתמקד? במה המחשבה עושה לי בגוף.
למשל- אם עכשיו דמיינתי בפעם המאה מישהו שאני אוהבת פתאום מת- במקום להגיד לעצמי: "הוא אדם בריא ואין סיכוי שזה יקרה" וכו'.
אני עושה את הדבר הבא:
שואלת את עצמי- איזה רגש עולה לי כשאני מדמיינת את X מת?
והשאלה הבאה- מה קורה לי בגוף כאשר אני מדמיינת את X מת?
עם תחושת הגוף הזאת אני כבר יכולה לעבוד כי הרגשות שלנו נמצאים בגוף שלנו, ממש באברי הגוף.
ולכן אם עכשיו אני מדמיינת את X מת, אני לא נלחמת במחשבה אלא מרגישה במיקוד רב את התחושה הגופנית. אני בודקת מה צץ לי בגוף כשאני חושבת את המחשבה הזאת? אולי מועקה בבית החזה? אולי גולה בגרון? אולי שרירי הכתפיים נעשים נוקשים? אולי זרמים ברגליים? אולי תחושה אחרת?
כשאני יודעת להגיד מה אני מרגישה ואיפה- אני פשוט מתמקדת בגוף. לגוף שלי יש אינטילגנציה מיוחדת לשחרר החוצה את המתח הזה מהגוף שלי וכשהגוף שלי ישתחרר כך תשחרר גם המחשבה ממני, זה באמת קסם.
לסיכום
בסופו של דבר, לשחרר מחשבה טורדנית זה לא מורכב, הבעיה האמיתית היא שכולם מנסים לשחרר את המחשבה דרך השכל, דרך ניתוח של המחשבה ו"מה היא מייצגת" בנפש, מנסים לנתח אותה ואמנם ניתוח כזה יכול לעזור לנו אולי כדי להכיר את האישיות שלנו מעט יותר טוב- אבל ניתוח של מחשבה לעולם לא יוכל להעלים אותה. נקודה.
אנחנו בדור הגאולה, הפתרונות לחולאיים הרגשיים שלנו חייבים לעבור דרך הגוף שלנו, וכשנעשה את זה נחוש איך לאט לאט אנחנו מקבלות את השליטה על עצמנו בידיים שלנו.
מאת: יעל בן אליהו