דיכאון אחרי לידה הוא דיכאון מסוג אחר, הגוף עוד מתאושש מהלידה והפניות שלך לעצמך היא נמוכה. יש תינוק קטן אולי את אפילו לא מרגישה שאת אוהבת אותו ואת גם מרגישה נורא שזה מה שאת מרגישה ואולי אפילו לא מוכנה להודות בכך בפני עצמך, כי הרגשות האלה קשים מאוד.
דיכאון אחרי לידה הוא מבלבל
מבחוץ לא יבינו מה עובר עלייך- "את יודעת כמה נשים היו מוכנות להתחלף איתך עכשיו?" "יש לך ילד בריא וזה הכי חשוב" אבל האמת היא שאת בדיכאון לא כי אין לך הכרת הטוב, ולא כי את לא שמחה שיש לך ילד…האמת היא שכשהגוף יוצא מהאיזון שלו- מתחילים לסבול מדכאונות ודכדוך. זה עניין שקשור באיזון המוח שלך, והאמת שלא משנה כמה טוב יהיה לנו בחיים- אם הגוף יוצא מהאיזון שלו- לא נוכל להיות שמחים. השאלה היא- האם כל הריון ולידה חייבים להוציא את הגוף מאיזון? חד משמעית לא! הריון זה דבר בריא לגוף שלנו, ההריון בהחלט יוצר עומס על הגוף אבל לא מוציא את הגוף מאיזון! מה מוציא את הגוף מאיזון? אורח חיים לא מתאים, תזונה לא נכונה, כשאין כלים נכונים להתמודד עם הרגשות שלנו ועוד…וכשהדברים האלה קורים לנו בזמן הריון אז הגוף יוצא מהאיזון מאוד בקלות.
איך למנוע מראש דיכאון אחרי לידה
כדי לא להכנס לכתחילה לדיכאון אחרי לידה, כדאי לשמור על אורח חיים בריא לפני ההריון ובמהלכו. למשל, לשמור על תזונה בריאה וטבעית במהלך ההריון. לזכור שלא חייבים להיות מושלמים בתזונה ב100% אלא לשים לב באופן כללי שהתזונה טובה, שאנחנו לא מכניסות לגוף שלנו חומרים מזיקים בתזונה או כחומרים אחרים שנכנסים לגוף שלנו. לאכול שפע ירקות ופירות, כמה שיותר אוכל מן הטבע ופחות מזון מתועש ומן החי. המזון הטבעי יכניס לחיים שלך ויטאליות, יזין את העובר ואת המוח שלך ויפחית את הסיכויים שלך לחוות דיכאון אחרי לידה. יש עוד הרבה דגשים בריאותיים שכדאי ללמוד על הריון בריא, ובבקשה תלמדי ממקורות טבעיים וטובים (למשל מהאתר שלנו), כי יש כל כך הרבה המלצות שגויות ברשת.
בנוסף, התמודדות נכונה עם מתח וסטרס בהריון יסייע למצב בריא יותר בלידה ולאחר הלידה. אם המתח נצבר בגוף ולא נפרק ממנו במהלך ההריון, סביר מאוד שהמצב הרגשי לאחר הלידה יהיה פחות טוב. בהריון עולים פחדים אצל כל הנשים לקראת הלידה- וכדאי ללמוד איך לנתב את הפחדים האלה בצורה נכונה. פחד הוא דבר חיובי וטוב עבורנו, אך עלינו ללמוד מה לעשות איתו כשהוא עולה. (רמז- הפתרון טמון בגוף שלך והקשבה אליו כשעולה לך רגש מאיים כמו פחד)
חשוב גם למצוא סביבה תומכת, ובמידה והסביבה המשפחתית מורכבת למצוא חברות טובות או קבוצות שישמחו לסייע זו לזו ולתמוך בזמן ההריון והלידה.
הדבר החשוב והבסיסי ביותר כדי לא להכנס לדיכאון אחרי לידה
הנקודה המרכזית שכדאי שתעבדי עליה לפני הריון כדי לא לחוות דיכאון אחרי לידה הוא בעצם לאזן את המערכת ההורמונלית שלך. המערכת ההורמונלית שלך לפני ההריון יכולה לתת לנו רמז אם לאחר הלידה תחווי חוסר איזון הורמונלי שיכול לכלול גם דיכאון או חרדה לאחר הלידה. איך דואגים למערכת הורמונלית מאוזנת? יש פרמטרים שיכולים להעיד בקלות האם המערכת מאוזנת או לא- למשל מחזורים לא סדירים או כבדים/קלים במיוחד, תופעות של pms לפני ובמהלך המחזור, פצעים על הפנים, מצבי רוח סביב המחזור וגם קשיי קליטה להריון יכולים להעיד לעיתים על חוסר איזון הורומונלי (כמובן שיש עוד צד לקושי בפוריות לעיתים והוא הגבר). לצערי נשים רבות שפגשתי עד היום שחוו דיכאון אחרי לידה דיווחו כי היו להן קשיים להקלט להריון והן עברו טיפולים הורמונליים כדי לאפשר את ההריון- שימו לב שכל משחק בהורמונים שלנו עלול לגרום להתפרצות של חרדה ודיכאון, אפילו לקיחה של גלולות. ולכן כדאי מאוד להזהר ולשקול היטב לפני מתן התערבות הורמונלית.
ואם אני כבר סובלת מדיכאון אחרי לידה?
אבל מה אם כבר יש לי דיכאון אחרי לידה? אם לא שמרתי על אורח חיים בריא בהריון ולפניו? אם היו התערבויות רפואיות שונות שייתכן וגרמו לי למצבי הרוח האלה?
גם לכך יש פתרון, הוא לא לכתחילה אלא בדיעבד, אבל הוא עובד. אנחנו נעבוד כעת על המערכת ההורמונלית שלך ונחזיר אותה לאיזון עכשיו, למרות שכל התקופה של ההריון ולפניו הגוף לא היה מאוזן. איך מחזירים מערכת הורמונלית לאיזון? על ידי שמירה על תזונה נכונה ואורח חיים בריא אמיתי, נלמד איך לשחרר רגשות קשים מהגוף ונלמד מה את צריכה כדי לחזק את הגוף שלך, נראה אם קיימים חוסרים בגוף שלך וניתן לו את מה שהוא צריך. כשהגוף שלך יקבל את מה שהוא צריך, הוא יחזור לאיזון. תזכרי שהגוף שלך תמיד רוצה את טובתך, ותמיד כשתעדי צעד לקראתו הוא יחזיר לך באהבה גדולה. בהצלחה אהובה!
מאת:יעל בן אליהו